19 Травня, 2024

Росіяни купують квартири «з видом на море» у зруйнованому на 90% Маріуполі

Тимчасово окуповане українське місто розташоване на узбережжі Азовського моря і було захоплене російською армією минулого травня після жахливої багатомісячної облоги, яка завдала величезних втрат серед мирного населення, а також спустошила місто, нагадує Express.

За оцінками ООН, 90 відсотків житлових будинків у Маріуполі були пошкоджені або зруйновані, а 350 000 людей були змушені залишити місто після початку повномасштабного вторгнення.

Проте пропагандистська машина Кремля одразу запрацювала, переконуючи росіян, що місто відроджується з попелу. Державні ЗМІ розказали про величезні інвестиції, які російський уряд нібито вливає в місто для його відновлення. У нещодавньому репортажі на телеканалі «Росія 1» було сказано, що «рекордними» темпами відбудовують і реставрують нові багатоквартирні будинки разом із дитячими садками та школами за «найсучаснішими технологіями».

Піар Кремля спрацював щодо росіян, які шукали вигідної пропозиції, і багато хто вирішив продати існуючу та купити дешеву нерухомість в окупованому місті. Одним із таких людей є Володимир, житель арктичного російського міста Мурманська. Він вже продав свою квартиру і незабаром з усією родиною переїде до Маріуполя.

«Маріуполь буде прекрасним містом, — сказав він BBC. — Головне, щоб було на морі».

Він вигукував звичайну кремлівську брехню, стверджуючи, що українці знищили своє власне місто — не помічаючи того факту, що російська армія взяла в облогу і нещадно бомбила Маріуполь, щоб змусити місто підкоритися.

«Росія підніме місто з нуля… і буде ще краще, ніж воно було в складі України», — сказав він.