У Верховній Раді пропонують запровадити в Україні «американське» свято

У Верховній Раді пропонують запровадити в Україні «американське» свято

В Україні пропонують запровадити щорічне святкування Дня подяки — так, як це роблять у Сполучених Штатах та Канаді.

Автор ініціативи, депутат Георгій Мазурашу від «Слуги Народу», зазначає в пояснювальній записці до законопроєкту № 9574: «В умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України продовжується потужне відродження Української нації. Встановлення дати святкування Дня подяки має логічну аргументацію: насамперед це підняття вдячності на загальнонаціональний рівень (як це зроблено у деяких високорозвинутих країнах), коли кожна людина матиме офіційну нагоду висловити подяку всім тим, кому вона бажає це зробити».

Чому саме 22 жовтня? Мазурашу пояснює це так: «Осіння пора, багата урожаєм овочів та фруктів, сприятиме запровадженню традиції проводити дане свято за святковим (родинним) столом. У світі 22 жовтня відзначають День змін на краще. Свято „National Make A Difference Day“ присвячене тому, щоб люди мали змогу спільними зусиллями змінити світ на краще, допомогти оточуючим та зробити життя кращим, що логічно поєднується з ідеєю Дня подяки».

День подяки є всенародним державним святом в США та Канаді. В Штатах свято відзначає перший урожай, який зібрали пілігрими із Плімутської колонії 1621 року після голодної зими в Новому Світі. Губернатор пілігримів Вільям Бредфорд проголосив День подяки Богові за допомогу у виживанні у сувору зиму. Колоністи, які вижили завдяки допомозі індіанців, влаштували для себе і для них триденне святкування з молебнями подяки та бенкетом. У США цей день щорічно святкують у четвертий четвер листопада.

У Канаді ж вперше День подяки відзначив англійський дослідник Мартін Фробішер, який без успіху намагався віднайти для Англії північний морський шлях у Китай. Проте, опинившись не в Китаї, а на території нинішньої провінції Ньюфаундленд і Лабрадор, він заснував там поселення у 1578 році — і формально віддав Богу подяку за те, що вижив у довгій подорожі у Новий світ. Таке його відзначення успішного прибуття на новий материк прийнято вважати першим Днем подяки, відсвяткованим у Північній Америці. В Канаді цей день cвяткують у другий понеділок жовтня.