19 Травня, 2024

Білий дім відреагував на арешт підозрюваних у замаху на вбивство Зеленського

Два полковники Державної служби охорони України були ідентифіковані як частина групи, що планувала вбивство президента України Володимира Зеленського, заявили у вівторок українські офіційні особи, про що повідомляє ABC News.

Полковники, які були затримані, але ще не були публічно ідентифіковані, виявилися завербованими Федеральною службою безпеки Росії, відомою як ФСБ, заявила Україна.

«Їхнє завдання полягало в тому, щоб виявити військовослужбовців в охороні Зеленського, здатних викрасти і вбити його», — заявили в Службі державної охорони України (СБУ).

Інші високопосадовці також нібито були мішенню групи, яку СБУ назвала «агентурною мережею». Голова СБУ Василь Малюк і керівник військової розвідки Кирило Буданов були серед тих, хто став мішенню, повідомили чиновники.

«Один з агентів отримав завдання стежити за пересуванням президента і передавати цю інформацію, — йдеться в повідомленні СБУ, розміщеному в Telegram. — Був розроблений план нанесення ракетного та безпілотного удару по об’єкту, де буде перебувати президент».

Полковники нібито отримали безпілотники, які планували використати для операції проти Зеленського. Вони також нібито передали Москві секретну українську інформацію.

«Попри запланований теракт, який мав стати подарунком Путіну перед інавгурацією, російські спецслужби зазнали невдачі», — йдеться в заяві Малюка.

У Білому домі назвали ймовірну змову з метою вбивства Зеленського «дуже тривожною новиною».

«Це, безумовно, дуже тривожна новина, і ми, звичайно, раді, що потенційному замаху вдалося запобігти», — сказала прессекретарка Карін Жан-П’єр.

Речник Державного департаменту США Метт Міллер додав: «Очевидно, що це лише свідчить про аморальність, яку ми бачимо з боку путінського режиму з самого початку цього конфлікту».