18 Травня, 2024

Пісні про горе, Перемогу і життя: як змінилася українська музика під час війни

Торік Марія Квітка перемогла в українській версії конкурсу талантів «Голос», а у травні випустила перший альбом Give the Heart Freedom. Її пісні — це суміш колискових, української поезії, «білого голосу» — стилю слов’янського співу — та власних композицій, пише Washington Post.

«З війною все раптом опинилося під ударом. Зараз люди хочуть зберегти своє коріння та традиції. Раніше про це ніхто не дбав», — сказала вона.

Квітка — одна з нових українських мисткинь, які прославилися після вторгнення. Разом вони виконують місію щодо відродження народних традицій України, відправлення військ на передову та підняття духу змученої війною нації. Вони також сподіваються відновити національну сцену шоу-бізнесу, де довгий час домінували російськомовна музика та виконавці.

Російську музику тепер заборонено на місцевих радіостанціях. Українські артисти, які раніше гастролювали та користувалися популярністю в Росії, публічно розірвали зв’язки з народом-окупантом. Гурти та виконавці, які виступали російською мовою, почали перекладати та перевидавати свою музику українською мовою.

Багато артистів скасували свої тури та концерти, щоб зосередитись на військових діях. Музиканти давали безкоштовні концерти на передовій, на станціях метро та в підземних укриттях, піднімаючи бойовий дух військових та громадян. Інші пожертвували прибуток від своїх альбомів ЗСУ.

«Українські артисти тепер об’єдналися єдиним фронтом, щоб допомогти країні, — сказав Тимофій Музичук, учасник Kalush Orchestra, українського гурту, який потряс націю, перемігши на Євробаченні минулого року. — Кожен намагається зробити щось корисне».

Український ефір наповнений хвилюючими піснями, присвяченими облозі Маріуполя та битві за Бахмут, героїзму українських воїнів та руйнуванням, завданим російським військам. Проте все частіше українські артисти намагаються відвернути співвітчизників від безжальної рутини війни, співаючи пісні про кохання та радість, а також борючись зі складнішими почуттями війни.

Однією з груп із такою спрямованістю є електро-фолк-група Onuka на чолі з фронтменкою Натою Жижченко. Минулого місяця вона випустила новий альбом «ROOM». Кожна пісня присвячена різним видам внутрішньої боротьби, а треки зачіпають досвід, у тому числі жінок, які біжать з України зі своїми дітьми, та людей, які переживають крах свого життя всередині країни.

«Я думаю, що людям зараз потрібні не тільки пісні про горе та перемогу, їм потрібна віддушина, щоб поділитися своїми переживаннями, наприклад, про свою самотність серед байдужих іноземців, або про втрату своєї долі, своєї справи чи свого дому», — сказала Жижченко.