18 Травня, 2024

Намальовані українцями стінописи підтримки в США понівечили вандали

Прогулянка вздовж пляжу Лойола в парку Роджерс у Чикаго відкриває неймовірно барвисті стінописи на морській дамбі, але жорстокий вандалізм зіпсував їхню красу, пише NBC Chicago.

Довга ділянка кольорових муралів прикрашає морську дамбу завдовжки 600 футів, намальовану цього літа в рамках фестивалю «The Artists of the Wall Festival». Кожен мурал розповідає історію, яка є дуже різною та дуже особистою для художників, які їх намалювали.

Вчителька мистецтв Катя Ткаченко, яка родом з України, хотіла розповісти про війну в Україні своєю картиною маленької дівчинки.

«Ця війна не закінчилася, люди все ще гинуть, — сказала вона. — Це одна українська дитина, яка символізує те, що ми пережили на цій війні. Вона символізує український мир».

Фото: кадр відео NBC Chicago

Коли в суботу Катя відвідала мурал, вона помітила, що її робота та кілька інших з українською тематикою потерпіли від вандалізму, а на кількох ділянках були намальовані свастики.

«Це неприємно, це засмучує, — сказала вона. — Хтось наніс свастику прямо на лоб цієї дівчинки. Вона просто українська дівчинка, яка займається своїм мистецтвом».

Марія Хедден — старійшина 49-го округу. У понеділок вона прийшла й сфотографувала мурал. Її офіс з’ясовує, що сталося.

«Це огидно, — сказала Хедден. — Це люди можуть робити лише таємно та під покровом темряви. Це не те, що вітається в нашій спільноті».

Але кілька днів тому зі стінописами сталося ще щось: символи ненависті зафарбували символами любові та сердець. Вчинок доброти з боку незнайомця — крок надії, якого Катя Ткаченко не очікувала, але каже, що рада це бачити.