Папа Римський розлютив Україну, вихваляючи імперіалістичне минуле Росії

Папа Римський розлютив Україну, вихваляючи імперіалістичне минуле Росії

Папа Римський похвалив імперіалістичне минуле Росії під час відеоконференції з російською католицькою молоддю. Ватикан захищає його, наполягаючи на тому, що він ніколи не мав наміру заохочувати сучасну російську агресію, пише Euronews.

Речник Ватикану Маттео Бруні сказав, що Франциск просто хотів похвалити позитивні аспекти духовної та культурної історії Росії у своїй промові.

Папа «безумовно не хотів звеличувати імперіалістичну логіку чи урядовців, які цитувалися для вказівки на певні історичні періоди», — сказав Бруні у заяві.

Франциск виступив із підготовленим текстом, у якому закликав молодих росіян бути «ремісниками миру» та сіяти примирення «цієї зими війни». Але у своїй невтішній заяві Папа Римський сказав молодим росіянам завжди пам’ятати своє минуле.

«Ніколи не забувайте про свій спадок. Ви спадкоємці великої Росії. Великої Росії святих, королів, великої Росії Петра Великого, Катерини II, великої імперської Росії, з такою кількістю культури та людяності. Ви спадкоємці великої матінки-Росії, йдіть вперед. І дякую. Спасибі вам за те, що ви є, за те, що ви є росіянами», — додав він.

Ватикан, а перед ним посольство Святого Престолу в Україні, висловилися після того, як лідер греко-католиків України Блаженніший Святослав Шевчук поскаржився на слова Франциска. Шевчук зазначив, що посилання на російських імперських лідерів «відносяться до найгіршого прикладу російського імперіалізму та крайнього націоналізму».

«Ми боїмося, що ці слова дехто сприймає як заохочення саме цього націоналізму та імперіалізму, який є справжньою причиною війни в Україні», — сказав він.

Посольство Ватикану в Києві заявило, що слова Франциска були неправильно витлумачені, і відмежувалося від таких інтерпретацій, заявивши, що Франциск ніколи не заохочував «імперіалістичних ідей», є «переконаним противником і критиком будь-якої форми імперіалізму чи колоніалізму, серед усіх народів і ситуацій».

Прессекретар президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков похвалив «глибоке» розуміння Франциском російської історії та сказав, що російські вчителі та школи намагаються навчити молодих росіян їхньої спадщини.