20 Травня, 2024

Зеленський: Вибори можуть відбутися під час війни, якщо допоможе Захід

Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на заклики сенатора США оголосити вибори у 2024 році, заявив, що вибори можуть відбутися під час війни, якщо партнери розділять витрати, законодавці схвалять і всі прийдуть на виборчі дільниці, пише Reuters.

Вибори, згідно з Конституцією України, не можуть проводитися в країні в умовах воєнного стану, який продовжують кожні 90 днів і який станом на зараз завершується 15 листопада, вже після звичайної жовтневої дати парламентських виборів, але ще перед президентськими виборами, які мають відбутись в березні 2024 року.

23 серпня Київ відвідали високопоставлені американські законодавці, серед них сенатор Ліндсі Грем, який високо оцінив боротьбу Києва проти Росії, але сказав, що країні потрібно показати, що вона інша, провівши вибори під час війни. Зеленський в телеінтерв’ю ведучій каналу «1+1» Наталії Мосейчук сказав, що обговорював з Гремом це питання, включно з питанням фінансування та необхідністю змінювати закон.

«Моя відповідь дуже проста, я і для Ліндсі сформулював (її) дуже швидко, — сказав він. — Він був дуже задоволений. Якщо наші парламентарі готові».

За його словами, проведення виборів у мирний час коштувало 5 мільярдів гривень (135 мільйонів доларів). «У воєнний я не знаю, що це за сума, — зазначив президент. — Тому я йому сказав, якщо США разом із Європою дадуть нам фінансову підтримку…».

Він додав: «Вибачте, я нічого не прошу, проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші від зброї і давати їх на вибори теж не буду».

Зеленський сказав Грему, що спостерігачам на виборах доведеться піти в окопи: «І найголовніше — давайте тоді ризикувати разом. А як? Спостерігачі повинні бути в окопах. Я йому сказав: на передову ми з вами повинні відправити спостерігачів, щоб у нас були вибори для себе і для всього світу легітимними».

Україні також знадобиться допомога в налагодженні додаткового доступу до голосування для мільйонів людей з-за кордону, особливо з Європейського Союзу. Проте Зеленський заявив, що він до цього готовий.

Президент сказав, що потрібно буде включити тих, хто бореться з вторгненням Росії: «Вони сьогодні захищають цю демократію, а не давати їм таку можливість через війну — це несправедливо. Я був проти виборів тільки через це».