17 Травня, 2024

Напередодні візиту до США Зеленський нагадав, чому важливо підтримувати Україну

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу CBS «60 Minutes», яке транслювалося в неділю напередодні його поїздки до США цього тижня, спростував інформацію про свій наказ щодо нещодавних ударів безпілотників по містах Росії, пише Axios.

Зеленський заявив, що Київ застосовував зброю, надану союзниками, «тільки на території України», але додав: «Росія повинна знати, що де б вона не була, яке б місце не використовувала для запуску ракет для удару по Україні, Україна має повне моральне право надіслати відповідь до тих місць».

«Ми відповідаємо їм: „Ваше небо не так добре захищене, як ви думаєте“», — зазначив президент.

Російські офіційні особи повідомили про кілька атак безпілотників на країну, в тому числі одну в неділю, яка, за їхніми словами, призвела до тимчасового закриття трьох аеропортів у Московській області.

Під час інтерв’ю «60 Minutes» Зеленський висловив вдячність за військову допомогу США та інших союзників, але додав, що вони підтримують не тільки Україну.

«Якщо Україна впаде, [президент Росії Володимир] Путін обов’язково піде далі. Що будуть робити Сполучені Штати Америки, коли Путін дійде до країн Балтії? Коли він дійде до польського кордону? Якщо Україна впаде, що буде через 10 років?» — сказав він через перекладача.

«Ми справді боремося з ядерною державою, яка загрожує знищити світ», — додав президент.

Зеленський вважає, що Путін продовжить робити завуальовані погрози застосувати ядерну зброю, попри те, що він ніколи не застосовував її з моменту початку повномасштабного вторгнення його військових в Україну в лютому 2022 року.

«[Путін] чекає, коли Сполучені Штати стануть менш стабільними. Він думає, що це станеться під час виборів у США, — сказав Зеленський CBS. — Він шукатиме нестабільність у Європі та Сполучених Штатах Америки. Він використовуватиме ризик використання ядерної зброї, щоб підживлювати цю нестабільність».