Скільки українських іммігрантів живе у Каліфорнії та що про них відомо

Скільки українських іммігрантів живе у Каліфорнії та що про них відомо

Public Policy Institute of California зібрав статистику щодо української імміграції в штаті Каліфорнія за даними до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ось найцікавіша інформація щодо того, скільки українців живе у Каліфорнії, якою мовою вони розмовляють, яку мають освіту тощо.

Українська громада Каліфорнії є однією з найбільших у країні: у штаті проживає майже 60 000 іммігрантів з України, це друге місце в країні (після Нью-Йорка з 75 000), згідно з даними Опитування американської спільноти з 2016 по 2020 рік. Кожен шостий український іммігрант у США мешкає у Каліфорнії.

У регіональному розрізі агломерація Сакраменто має більше іммігрантів з України (20 000), ніж будь-яка інша у Каліфорнії (агломерація Лос-Анджелеса нараховує 17 000, а Bay Area — 14 000 українців). Сакраменто посідає перше місце в країні за часткою населення, яке є українськими іммігрантами, і четверте місце за кількістю українських іммігрантів серед усіх столичних регіонів (після Нью-Йорка, Чикаго та Сіетла).

Історично склалося так, що потік іммігрантів із колишніх радянських республік, включаючи Україну, до Сполучених Штатів відбувався у два критичні періоди:

1) кінець 1800-х – початок 1900-х років, до утворення Радянського Союзу;

2) і з кінця 1980-х до 1990-х років, з розпадом колишнього Радянського Союзу.

Серед колишніх радянських республік, визначених у даних перепису, кількість іммігрантів з України (362 тисяч) посідає друге місце в національному масштабі після Росії (417 тисяч); у Каліфорнії кількість з України займає третє місце після Вірменії (77 тисяч) та Росії (70 тисяч).

Короткі факти про українську громаду Каліфорнії:

  • українські іммігранти в Каліфорнії, як правило, є високоосвіченими – більше половини (55%) мають принаймні ступінь бакалавра, порівняно з 34% інших дорослих Каліфорнії віком від 25 до 64 років;
  • рівень працевлаштування (77% серед людей віком від 18 до 64 років) подібний до рівня інших жителів Каліфорнії (76%). Рівень безробіття нижчий (4,6% проти 6,1% у 2016-2020 роках);
  • більшість (дані до повномасштабної війни – Ред.) розмовляє вдома російською (58%) або українською (28%), але майже всі (96%) розмовляють хоча б частково англійською;
  • більше половини добре володіють англійською (56% розмовляють англійською дуже добре або лише англійською);
  • переважна більшість вказують українську мову як свою першу (78%), а 15% – російську;
  • показники громадянства високі. Більшість є натуралізованими громадянами (71%), порівняно з 55% інших іммігрантів у Каліфорнії.

За даними після початку вторгнення, зазначає Public Policy Institute of California, українська громада в Каліфорнії активно підтримує біженців та допомагає війську і українцям, які перебувають на Батьківщині. Громади у різних частинах штату приймають хвилю біженців від війни. Ця хвиля має безпрецедентний розмір, хоча частка людей, які переселяться до США, на даний момент є остаточно невизначеною.