Україна подала позов проти трьох країн Європи через заборону на експорт зерна

Україна подала позов проти трьох країн Європи через заборону на експорт зерна

Україна подала позов проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні заборони експорту зерна, які вона вважає «порушенням своїх міжнародних зобов’язань». Про це повідомляє Euronews.

«Для нас принципово важливо довести, що окремі країни-учасниці не можуть заборонити імпорт українських товарів. Тому ми подаємо на них позови, — заявила перша віце-прем’єр-міністр України Юлія Свириденко. — Водночас ми сподіваємося, що ці країни знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго розв’язувати це питання в суді. Нам потрібна солідарність та захист інтересів фермерів».

Позов, поданий у понеділок до Світової організації торгівлі (СОТ), має на меті розпочати «консультації» з трьома східними країнами. Заборони вперше були введені в дію 2 травня і стосуються п’яти країн-членів Європейського Союзу: Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії. Країни заявили, що несподіваний сплеск безмитного та недорогого зерна з України знизив ціни для місцевих фермерів і спричинив економічний хаос.

Згідно з обмеженнями, чотирьом українським сільськогосподарським продуктам — пшениці, кукурудзі, ріпаку та соняшнику — було дозволено транзит через п’ять країн, але вони не могли залишатися на їхніх ринках для споживання чи зберігання.

Європейська комісія пообіцяла поетапно скасувати заборони до 15 вересня, попри те, що Східна коаліція публічно погрожувала діяти самостійно та порушити власні заборони. Але це рішення не задовольнило Польщу, Угорщину та Словаччину, які швидко оголосили про свої наміри запровадити загальнонаціональну заборону в односторонньому порядку.