ЄС наполягає на продовженні захисту для українців до 2025 року

ЄС наполягає на продовженні захисту для українців до 2025 року

Виконавчий орган Європейського Союзу у вівторок запропонував продовжити право біженців з України залишатися на території блоку на рік до березня 2025 року, пише Barrons.

ЄС запустив свою директиву про тимчасовий захист через кілька днів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, щоб дозволити мільйонам людей, які втекли, можливість залишитися в країнах.

«Це забезпечить певність і підтримку для понад чотирьох мільйонів осіб, які користуються захистом у всьому ЄС», — йдеться в заяві Європейської комісії.

Повномасштабна війна Росії проти свого демократичного сусіда триває без жодних ознак припинення майже 19 місяців, а Москва завдає ударів по цивільній інфраструктурі по всій Україні.

Спочатку ініціатива мала діяти до березня 2024 року. Комісія заявила, що її слід «продовжити як необхідну та відповідну відповідь на поточну, нестабільну ситуацію, яка ще не сприяє безпечному та тривалому поверненню» біженців.

Ініціатива дає українцям в ЄС доступ до ринку праці, медичного обслуговування та освіти. Тепер пропозицію мають схвалити всі 27 країн ЄС. Не очікується великої опозиції.

Раптове переміщення мільйонів українців минулого року стало найшвидше зростаючою кризою біженців, з якою зіткнулася Європа з часів Другої світової війни.