Сенат США затвердив проєкт тимчасового бюджету: у ньому є $6 млрд для України

Сенат США затвердив проєкт тимчасового бюджету: у ньому є $6 млрд для України

Намагаючись запобігти шатдауну уряду до суботи, законодавці підконтрольного демократам Сенату опублікували ввечері у вівторок «чисту» резолюцію про продовження роботи (CR), згідно з якою уряд буде фінансуватися до 17 листопада. Про це пише Fox News.

CR усунула ключову процедурну перешкоду у верхній палаті голосуванням у вівторок у другій половині дня 77 проти 19, завершивши дебати щодо цього заходу та дозволивши перейти до остаточного голосування.

Короткострокова CR включає лише 6,2 мільярда доларів, виділених Україні — на 18 мільярдів менше, ніж у серпневому запиті президента Джо Байдена до Конгресу.

Палата представників і Сенат мають дійти певної згоди про те, як фінансувати уряд до кінця фінансового року, 30 вересня, або ризикують частково припинити роботу уряду.

Однак без одностайної згоди верхньої палати неясно, як далеко просунеться CR Сенату. Сенатор Ренд Пол вже заявив, що буде заперечувати проти будь-якого фінансування допомоги Україні, потенційно відклавши прийняття CR після кінцевого терміну.

«Я буду проти будь-яких спроб утримати федеральний уряд у заручниках фінансування України, я не погоджуся на прискорене ухвалення будь-яких витрат, які передбачають будь-яку допомогу США Україні», — написав Ренд на X, раніше відомому як Twitter.

Проте запропонована Сенатом CR суттєво відрізняється від аналогу, очолюваного Республіканською партією Палати представників, де спікер Палати Кевін Маккарті вказав, що допомога Україні має бути окремим законопроєктом.

Як зазначила Посол України в США Оксана Маркарова, до зупинки уряду залишається 3 робочих дні, протягом яких будуть тривати дуже активні дискусії і в Сенаті, і в Палаті представників.