Росія планувала «Київ за три дні»: тепер каже, що війна триватиме три роки

Росія планувала «Київ за три дні»: тепер каже, що війна триватиме три роки

На початку вторгнення Росії в Україну розвідка США оцінювала, що Росія може завоювати Київ лише за три дні, нагадує Business Insider.

Щобільше, директор ЦРУ Білл Бернс сказав законодавцям через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення, що стратегія Путіна зосереджена на «захопленні Києва протягом перших двох днів кампанії».

Через 19 місяців повномасштабної війни міністр оборони Росії Сергій Шойгу, схоже, визнав, що наступ Росії в Україні може тривати щонайменше до 2025 року.

Радник МВС України Антон Геращенко опублікував відео в X, раніше відомому як Twitter, у якому Шойгу заявив, що російська армія продовжує «нарощувати боєздатність» своїх сил для протидії контрнаступу України.

Щоб досягти своїх військових цілей, за словами Шойгу, Росія постачає своїм військам сучасну зброю та пропонує покращену підготовку, попри широкі повідомлення про те, що російським військам бракує передової підготовки та бракує озброєнь. Шойгу додав, що Росія нібито може досягти своїх військових цілей за умови «послідовного виконання заходів у дії до 2025 року».

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну президент Росії Володимир Путін і такі посадовці, як Шойгу, неодноразово наголошували на необхідності зберегти Україну в зоні впливу Росії та перемогти те, що вони описують як «нацистський режим» в Україні. Але через 19 місяців повномасштабної війни Росія окупує лише частину сходу та півдня України, а також Кримський півострів, який вона анексувала у 2014 році.

Українські війська також активно тиснуть на російські, зосереджуючи свої зусилля на прориві сильно укріплених російських оборонних рубежів на окупованій території на півдні та сході України.

Російські війська зазнають сильного тиску через українські атаки в Запорізькій області, і Інститут вивчення війни (ISW) заявив у нещодавньому коментарі, що російські війська розтягнуті, та що елітні підрозділи зазнають великих втрат під час контратак. У вівторок ISW заявив, що російській обороні, здається, не вистачає потужності в глибині на ключовій ділянці лінії фронту, де Україна нещодавно досягла успіхів.