12 Травня, 2024

Палата представників США ухвалила надання Україні нової допомоги на $300 млн

Республіканці в Палаті представників зімкнули ряди і ледве прийняли свій законопроєкт про щорічні витрати на оборону ввечері в четвер після того, як вони вилучили допомогу Україні із законодавства і вона була схвалена під час окремого голосування. Про це пише Politico.

Законопроєкт про оборону вартістю 826 мільярдів доларів США був прийнятий у майже рівному голосуванні 218-210. Усі, крім двох демократів, виступили проти законопроєкту через безліч положень консервативної політики, тоді як усі, крім двох республіканців, підтримали його.

Цей захід є одним із чотирьох законопроєктів про витрати, які республіканці мали намір прийняти цього тижня. Але поступова перемога Республіканської партії затьмарена дедалі ймовірнішим шатдауном уряду цими вихідними.

Спікер Кевін МакКарті, якому минулого тижня двічі не вдалося висунути законопроєкт, нарешті набрав достатню кількість голосів республіканців для ухвалення законопроєкту після того, як Палата представників вилучила з тексту 300 мільйонів доларів на озброєння України.

Окремий законопроєкт, розроблений для виділення цих коштів Україні, був прийнятий у четвер двопартійним голосуванням 311 проти 117. Раніше того дня республіканці виграли процедурне голосування за те, щоб відокремити українські гроші від законопроєкту Пентагону, що мало на меті відкинути представників Республіканської партії, які виступають проти.

Рішення створити окремий законопроєкт для України ознаменувало серйозний поворот після того, як більшість республіканців допомогли відхилити ідентичну пропозицію всього днем раніше про вилучення цих коштів із законопроєкту Пентагону. Незважаючи на те, що врешті-решт вдалося прийняти обидва законопроєкти, він також викликав взаємні звинувачення з боку демократів, які попереджали, що Кремль може представити цей крок як відмову Конгресу від України.

«Росіяни добре справляються з пропагандою, — сказав Адам Сміт, член палати збройних сил, демократ. — Це буде розіграно як те, що Америка відмовляється від зобов’язань щодо України».