18 Травня, 2024

Українські пілоти F-16 прибули до США на підготовку, але графік навчання під загрозою

Українські пілоти прибули до США, щоб навчатися польотам на винищувачах F-16. За останні дні кілька пілотів приїхали на базу ВПС Лакленд, штат Техас, щоб почати навчання англійської мови, повідомив американський чиновник журналу Air & Space Forces Magazine.

Заступник прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх підтвердила цей крок під час брифінгу для ЗМІ 28 вересня.

«Почалося навчання кількох пілотів, — сказала Сінгх. – Навчання англійської мови буде різним залежно від рівня володіння та навичок».

Американський чиновник сказав, що кілька пілотів прибули минулого тижня в Лакленд, і незабаром до США приїдуть спеціалісти з обслуговування. Генерал Джеймс Хекер, командувач ВПС США в Європі, зазначив в інтерв’ю на початку цього місяця, що «ми думаємо, що це буде десь до 10 пілотів… а потім більше техніків».

Прессекретар Пентагону генерал Патрік Райдер заявив, що «десятки» супроводжувачів приїдуть до США для навчання. Сінгх сказала, що вона не може надати додаткові подробиці про те, коли пілоти почнуть перехід до льотної підготовки на базі національної гвардії Морріс, штат Арізона. На графік може вплинути шатдаун, тобто зупинка роботи уряду США на невизначений час.

«Цивільний персонал бере участь у підготовці українських пілотів. Те, про що ми зараз говоримо, безумовно, може мати вплив на підготовку, — сказала вона. – Ми все ще розглядаємо деякі з цих деталей».

Коли було вперше оголошено про рішення навчати частину українського персоналу на F-16 у США, Пентагон заявив, що навчання англійської мови розпочнеться у вересні, а навчання пілотів – у жовтні. Але це було до того, як здавався ймовірним шатдаун.

«Шатдаун — це буквально найгірший сценарій для цього відділу, — сказала Сінгх. — Ми справді не хочемо приймати такі болючі рішення».