У Харкові побудують першу в Україні школу під землею

У Харкові побудують першу в Україні школу під землею

У Харкові побудують першу в Україні підземну школу, повідомив міський голова Ігор Терехов. Про це розповідає BBC.

«Таке укриття дозволить тисячам дітей безпечно продовжувати очне навчання навіть під час ракетної тривоги», — сказав він.

Згідно з інформацією влади, з початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році було зруйновано понад 360 навчальних закладів і понад 3000 пошкоджено.

За даними дитячої агенції ООН ЮНІСЕФ, наразі лише третина українських школярів навчається очно. Багато з цих учнів змушені відвідувати уроки на підземних станціях метро та інших тимчасових укриттях — часто без належного опалення.

У недільному пості в соцмережах Харківський міський голова повідомив, що «саме у нас ми плануємо побудувати першу в Україні підземну школу». Терехов зазначив, що школа «відповідатиме найсучаснішим нормативним вимогам до захисних споруд».

Минулого місяця понад 1000 харківських школярів розпочали новий навчальний рік на п’яти станціях метро, які перетворили на так звані «метрошколи». Учні перевозяться автобусами, навчаються у дві зміни: рання починається о 09:00 за місцевим часом, а денна — о 13:00. На кожній станції метро чергують поліція та працівники ДСНС.

«Уроки в метро. Чи могли б колись уявити, що українські діти будуть навчатися в підземці? Зараз це наша реальність», — заявив тоді міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.