13 Травня, 2024

Українські біженці зможуть отримати грін-карти? Коментар юриста до законопроєкту США

Попри масштабну допомогу, виділену Сполученими Штатами українським біженцям з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Вашингтон не надав громадянам України фактичного статусу біженців — натомість вони отримали «гуманітарний пароль» за програмою U4U терміном на два роки, розповідає юристка «Stron Legal Services» Мар’яна Гавришко для Юридичної Газети.

Зі статусом біженця можна подаватися на грін-карту вже через рік, а гуманітарний пароль такої можливості не надає, підкреслює фахівчиня.

Нагадуємо, що 4 жовтня 2023 року відкрилася реєстрація для участі у Лотереї грін-карт 2025 року. Українці можуть подавати заявки. Подробиці та поради – в нашому матеріалі.

Що таке гуманітарний пароль?

Гуманітарний пароль — це інструмент уряду США, який дозволяє особі, яка з інших причин не мала б права на в’їзд до Сполучених Штатів, перебувати в США протягом тимчасового періоду з «невідкладних гуманітарних причин» або «значної суспільної користі». Гуманітарний пароль не є візою, а лише тимчасовим дозволом на в’їзд до США за певними правилами.

Ukrainian Adjustment Act

У червні цього року в Конгресі США було зареєстровано законопроєкт, що дозволяє українцям, які мають гуманітарний пароль, залишитися у Сполучених Штатах на постійне проживання. В описі законопроєкту зазначено, що він має на меті «забезпечити врегулювання статусу громадян України та для інших цілей».

Реєстрація такого законопроєкту є надзвичайно важливим кроком, але спочатку законопроєкт має пройти значний шлях до ухвалення у закон — від погодження Конгресу, Сенату та нарешті ухвалення та підпису президента США.

Проте більшість експертів ставиться скептично до вірогідності ухвалення відповідного закону, оскільки не всі конгресмени готові його підтримати — за їхніми словами, попри підтримку України, слід враховувати й міграційну кризу всередині США.

Однак питання щодо статусу українців у Сполучених Штатах потребує негайного регулювання. Оскільки тривалість програми U4U — два роки, її термін спливає вже у квітні 2024 року, а тимчасовий захист TPS спливає у жовтні. Якщо ці програми не буде продовжено, багатьом українцям може загрожувати депортація.