May 12, 2024

«Вічна пам’ять, квітка-душа»: пішла з життя Ніна Матвієнко, народна артистка України

Народна артистка України Ніна Матвієнко пішла з життя за два дні до свого 76-річчя. Про це в соцмережі повідомила її дочка Антоніна, також артистка, пише Ukrinform.

«Мама померла…», — написала Антоніна Матвієнко.

Ніна Матвієнко славилася своїм душевним виконанням українських народних пісень. Її також відзначали як першу виконавицю пісень Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Ірини Кириліної, Ганни Гаврилець та багатьох інших.

Матвієнко була лауреаткою Національної премії України імені Шевченка (1988).

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку зі смертю народної артистки:

«Сьогодні від нас пішла справді народна артистка України. В усіх сенсах цього слова.
Ніна Митрофанівна Матвієнко. Овації її унікальному співу лунали в залах по всій Україні, у США, Канаді, Франції, Польщі, Південній Кореї, Мексиці, у країнах Латинської Америки та багатьох інших місцях планети», — зазначив президент.

Глава держави наголосив, що з нами назавжди залишаться її неперевершений автентичний і справді магічний голос, її народні ліричні та обрядові пісні.

«Колядки, щедрівки, веснянки, купальські, жниварські й обжинкові, весільні пісні та колискові у її виконанні. Її „Чарівна скрипка“, „Дикі гуси“, „Квітка-душа“… Все це житиме вічно в нашій культурі, нашій музиці, нашій пам’яті. Мої щирі співчуття рідним і близьким. Світла пам’ять!», — йдеться у дописі Президента.

Співчуття також висловили зірки українського шоубізнесу, цитують Факти.Life.

Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук виклав фото Ніни Митрофанівни в молодості та в наш час, додавши: «Вічна пам’ять вам, квітка-душа наша, Ніна Матвієнко».

Співак Павло Зібров назвав артистку душею української пісні, зазначивши, що вона полетіла у вічність.

«З життя пішла найяскравіша зірка всіх часів. Світла душа і талант, якого ще не знала Україна. Людина, яка всіх без винятку зачарувала своїм дзвінким і тендітним тембром. Світла пам’ять, дорога Ніно Матвієнко», — написала співачка Jerry Heil.

Виконавиця Христина Соловій зазначила, що пісні Ніни Матвієнко назавжди залишаться з нами. Також вона висловила співчуття родині артистки.

«Чудова жінка, легендарна співачка, берегиня української пісні. Мені пощастило, я мав честь багато спілкуватися з Ніною Митрофанівною, я дуже сумуватиму за нею, і теплі спогади завжди житимуть у моєму серці», — написав продюсер Сергій Перман.

«Ніна Митрофанівна завжди була тобі рада, ніби найкращому другу, завжди знаходила тепле слово і пораду, які я слухала, як маленька дитина, з розкритим серцем. Саме Ніна Митрофанівна навчила мене розмовляти з водою і просити воду забрати погане, наділити світлом. Ви моє світло, наше світло назавжди! Дуже боляче. Бережіть нас із неба», — такий допис оприлюднила співачка Світлана Тарабарова.