Американські організації допомагають відбудовувати школу в Чернігові

Американські організації допомагають відбудовувати школу в Чернігові

Через російські обстріли на Чернігівщині було зруйновано або пошкоджено 27 шкіл з 34. Але попри війну, що триває, деякі навчальні заклади знову відкриваються та приймають учнів на щоденне очне навчання. Ремонтувати та відновлювати одну з таких шкіл допомагають американці, розповідає Voanews.

У Чернігові 13-річний Степан Поклад йде до школи № 20. 6 березня 2022 року російські війська обстріляли цей навчальний заклад, завдавши значних ушкоджень. Понад 18 місяців в учнів, таких як Степан, не було місця для навчання.

«Я сумую за багатьма речами. Сумую за басейном, у якому часто плавав. Я хотів так багато досягти у житті, але стільки всього змінилося. І це вже не повернути», — каже Степан, витираючи сльози.

Наталія Малець є директоркою Чернігівської школи № 20 понад 4 роки.

«Пошкоджень було дуже багато. Понад половину вікон було розбито. Сильно постраждала спортивна зала. Там і в головній будівлі було зруйновано дах. Багато дверей було пошкоджено, а на шкільному подвір’ї був величезний кратер», — розповідає вона.

У державному бюджеті були певні кошти на відбудову школи, але їх вистачило, щоб відремонтувати дах, замінити опалювальну систему і деякі вікна. Гроші закінчилися до того, як змогли відновити деякі з пошкоджених класних кімнат. На допомогу прийшли волонтери з благодійного фонду savED, щоб залучити більше коштів з-за кордону. Більша частина пожертв надійшла зі Сполучених Штатів, каже Анна Пуцова, голова з регіонального розвитку

«Ми співпрацювали з декількома американськими організаціями, які допомогли нам зібрати кошти в Америці, а потім акумулювати і передавати нам», — розповідає вона.

Міжнародна організація IREX передала 18 тисяч доларів на відновлення школи у березні. Вони дали іскру, яка запалила всі інші ініціативи зі збирання коштів, каже Анна.

Сьогодні приблизно 800 учнів відвідують школу № 20. Школа працює позмінно: деякі діти приходять рано вранці, інші — о другій половині дня. Це тому, що бомбосховище школи розраховано всього на 300 людей. Учні та педагоги йдуть сюди щоразу, коли вони чують сигнал повітряної тривоги.