Байден розглядає найбільший в історії єдиноразовий пакет допомоги Україні: ЗМІ

Байден розглядає найбільший в історії єдиноразовий пакет допомоги Україні: ЗМІ

Президент США Джо Байден розглядає найбільший в історії пакет допомоги для України, який дозволить фінансувати війну до наступних президентських виборів, повідомляє WION з посиланням на The Telegraph.

Законопроєкт з єдиноразової масштабної допомоги, якої має вистачити надовго, – може стати спробою подолати глухий кут із республіканцями. Після того, як Росія вторглася в Україну минулого року, очолюваний США західний альянс виділив Україні мільярди доларів гуманітарної та військової допомоги. Проте в політичних колах США є голоси, які скептично ставляться до необхідності фінансувати Україну «безперервно» і без кінця.

Вважається, що це занепокоєння, якщо воно стане широко поширеним в американській громадськості, потенційно зашкодить шансам Байдена на президентських виборах наступного року.

Президент України Володимир Зеленський та НАТО висловили стурбованість тим, що підтримка США може повністю припинитися. Це створить дефіцит і може вимагати від країн Європейського Союзу (ЄС) важкої роботи, якщо США повністю припинять допомогу.

Експерти, яких цитують ЗМІ, кажуть, що якщо Байден зможе отримати від Конгресу 100 мільярдів доларів США, цього може вистачити для війни до виборів у листопаді наступного року. Це дозволить уникнути дебатів у Конгресі протягом 2024 року.

Як повідомило джерело на умовах анонімності, Білий дім «не приймає жодних рішень про те, чи робити один великий пакет, чи про те, скільки він буде коштувати», доки не буде обрано спікера, який замінить Кевіна Маккарті. Однак, як повідомляється, чиновник сказав, що пакет «один раз – і зроблено» (one-and-done) є «одним із варіантів».

Прийняття такого пакету буде непростим. Принаймні деякі республіканці неодмінно чинитимуть опір. Політиканство може змусити Байдена піти на деякі поступки щодо прикордонного контролю та навіть на інші вимоги республіканців.