Європарламент схвалив виділення Україні 50 мільярдів євро

Європарламент схвалив виділення Україні 50 мільярдів євро

Під час голосування у вівторок Європейський парламент удосконалив і схвалив пропозицію щодо 50 мільярдів євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України з 2024 року по 2027 рік. Вона має назву «Український механізм».

Позицію парламенту щодо запропонованого Механізму для України було прийнято 512 голосами «за», 45 «проти» та 63 «утрималися». Депутати Європарламенту зробили Механізм більш демократично підзвітним, заохочуючи багатопартійну демократію та узгодження України з вимогами щодо вступу до ЄС.

Механізм є частиною поточного перегляду довгострокового бюджету ЄС, для якого необхідні коригування, оскільки він був серйозно виснажений після численних криз з 2021 року. Депутати Європарламенту наполягають на тому, що Механізм разом із усім бюджетом перегляду має бути узгоджено якнайшвидше, оскільки з 2024 року не буде жодних положень про допомогу Україні. Пакет також має бути інтегрований у річний бюджет на наступний рік, який буде узгоджено в листопаді.

Однією з ключових вимог євродепутатів є те, щоб активи РФ або інших юридичних чи фізичних осіб, безпосередньо пов’язаних з російською загарбницькою війною, були використані для відновлення України. Депутати Європарламенту також внесли зміни до пропозиції, щоб зробити механізм більш прозорим, створивши веб-портал про фінансові операції, надані Україні. Вони також хочуть, щоб внески, отримані від третіх країн і міжнародних організацій, були оприлюднені.

План, у якому Україна детально розпише реформи та інвестиції, які підтримає ЄС, має бути розроблений за участю парламенту (через делеговані акти) та ефективних консультацій з Верховною Радою. Переговори з державами-членами можуть початися, щойно Рада погодить спільну позицію.