18 Травня, 2024

Байден виступив з промовою про Україну та Ізраїль і порівняв Путіна з ХАМАС

Джо Байден провів прямий зв’язок між вторгненням Росії в Україну та нападом ХАМАС на Ізраїль, закликавши американців не відходити від своєї ролі «маяка для світу», повідомляє The Guardian.

У рідкісній, усього другій промові з Овального кабінету за час свого президентства Байден сказав, що проситиме Конгрес надати допомогу як Ізраїлю, так і Україні. 15-хвилинна промова президента мала на меті переконати втомлених війною виборців і республіканців-хардлайнерів у підтримці зобов’язань Америки.

«Хамас і Путін представляють різні загрози, але їх об’єднує те, що вони обидва хочуть повністю знищити сусідню демократію», — сказав Байден.

Говорячи, у тому числі, про Україну, президент зазначив: «Я знаю, що ці конфлікти можуть здаватися далекими. Природно запитати, чому це важливо для Америки? Дозвольте мені поділитися з вами, чому забезпечення успіху Ізраїлю та України є життєво важливим для національної безпеки Америки».

«Історія навчила нас, що коли терористи не платять ціну за свій терор, коли диктатори не платять ціну за свою агресію, вони викликають більше хаосу, смертей і більше руйнувань. Вони продовжують це, а витрати та загрози для Америки та світу продовжують зростати», — наголосив Президент США.

Він сказав: «Американське лідерство — це те, що тримає світ разом. Американські альянси — це те, що забезпечує нам, Америці, безпеку. Американські цінності — це те, що робить нас партнером, з яким інші країни хочуть працювати. Піддавати все це ризику, якщо ми підемо з України, відвернемося від Ізраїлю, просто того не варто».

У п’ятницю Байден надіслав терміновий бюджетний запит до Конгресу для фінансування підтримки партнерів, зокрема Ізраїлю та України: «Це розумна інвестиція, яка принесе дивіденди американській безпеці протягом багатьох поколінь».

Запит Білого дому на екстрене фінансування становить близько 100 мільярдів доларів, у тому числі 61,4 мільярда для України та 14,3 мільярда для Ізраїлю, а також 10 мільярдів для гуманітарної допомоги Україні, Ізраїлю та Газі.

«Америка все ще є маяком для світу, — сказав президент. — Але час має важливе значення. Я знаю, що у нас вдома є свої розколи. Ми повинні пройти повз них. Ми не можемо дозволити дрібній партійній політиці стати на шляху виконання наших обов’язків як великої нації. Ми не можемо, і не дозволимо перемогти таким терористам, як ХАМАС, і тиранам, як Путіну».