18 Травня, 2024

Поранені мама з донькою, які пройшли протезування в Каліфорнії, повернулися до України

Для 12-річної Яни Степаненко, яка живе у Львові, сьогоднішній шкільний розклад добре знайомий — алгебра, геометрія та світова література. Приємна зміна у порівнянні з минулим роком, який був сповнений потрясінь та хвилювань, розповідає Voanews.

Яна, яка втратила частини обох ніг під час російського ракетного удару, була доправлена до Сполучених Штатів, де їй повернули можливість ходити.

«Вона спочатку трималася за своє колісне крісло, далі використовувала палицю та врешті-решт знову навчилася ходити без допомоги, самостійно», — каже мама дівчинки Наталія Степаненко.

«Я дуже хвилювалася, тому що я лежала більшу частину останнього року. Було тяжко навіть сидіти. Одного дня я поговорила з Пітером і він сказав, що я зможу не лише стояти, а й навіть ходити самостійно», – ділиться Яна. Пітер, про якого каже Яна, це Пітер Херш, керівник клініки протезування у Сан-Дієго, Каліфорнія. Він також працював із мамою Яни, яка втратила ліву ногу. Удвох мама з донькою навчалися ходити знову.

«Коли ти сидиш у кріслі понад три місяці і нарешті встаєш, ти згадуєш моменти, коли ти ще міг ходити на своїх двох ногах, як легко це було. І ось ти — як маленька дитина, робиш свої перші кроки… Це було дуже важко», – згадує Наталія.

Родина Степаненко — з селища Нью-Йорк, що на Донеччині. 8 квітня 2022 року вони були на залізничному вокзалі Краматорська, чекали на евакуацію, коли туди влучила російська ракета, вбивши 52 дорослих та 7 дітей.

Під час їхнього протезування та реабілітації в США вони жили у передмісті Сан-Дієго. Саме тут Яна навчилася їздити на велосипеді. Знову. Коли вона вперше поїхала на ровері, Наталія відчула величезну гордість за доньку — адже дівчинка не здалася і знала, що може це зробити.

Пітер зробив для Яни також спеціальні бігові протези. Після повернення до України Яна пробігла символічний 17-метровий забіг під час Львівського благодійного півмарафону. Вона стала амбасадоркою для реабілітаційного центру Unbroken та допомагає збирати кошти на купівлю медичного обладнання. Яна — це живий приклад того, що відновлення є можливим.

Фото: кадр YouTube/Оля Полякова – Пташка [Фонд Незламні / UNBROKEN]