13 Травня, 2024

Зеленський зателефонував Байдену: про що президент України розповів президенту США

Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом США Джо Байденом подальше зміцнення далекобійних спроможностей України та важливі питання щодо реформ всередині країни, повідомляє Ukrinform.

«Провів розмову з Президентом США Джозефом Байденом та подякував йому за ефективне виконання наших нещодавніх оборонних домовленостей. Українців дуже надихнуло отримання ракет ATACMS, а наші воїни успішно застосовують їх на полі бою. Обговорили подальше посилення наших далекобійних спроможностей», — написав в Telegram Зеленський.

Він також подякував за плідний візит спецпредставниці США Пенні Пріцкер, під час якого почалися продуктивні переговори щодо способів використання заморожених російських активів. Президент також поінформував лідера США про нещодавній закон про національних публічних діячів (PEP — politically exposed persons), ухвалений Верховною Радою для сприяння реформам і початку переговорів про вступ до ЄС.

«Відзначив візит Джозефа Байдена до Ізраїлю з метою пошуку миру та захисту життів цивільних людей. Ми також обговорили наступні спільні кроки у просуванні Формули Миру», — додав Зеленський. Він наголосив, що Україна вдячна США за життєву та постійну підтримку у боротьбі за свободу та проти російської агресії.

Нагадаємо, що 17 жовтня Сили спеціальних операцій Збройних сил України провели успішну операцію «DRAGONFLY» з завдання ударів по тимчасово захоплених російськими окупантами аеродромах у Бердянську та Луганську. Того ж дня президент Зеленський підтвердив використання Україною цього дня ракет великої дальності ATACMS.