14 Травня, 2024

Українські пілоти розпочали тренування на F-16 у Сполучених Штатах

У США розпочалися довгоочікувані навчання українських пілотів польотам на винищувачах F-16, повідомили 25 жовтня американські Військово-повітряні сили. Про це пише Air and Space Forces.

За словами представника ВПС, на початку цього тижня «невелика кількість» українських пілотів почала навчання з «основ F-16» зі 162-м крилом Національної гвардії ВПС Аризони.

«Навчальна програма відповідатиме базовим знанням і навичкам кожного пілота і, як очікується, триватиме кілька місяців», — сказав представник у заяві для видання.

162-е крило готує пілотів на базі національної гвардії Морріс, яка розташована в міжнародному аеропорті Тусона. Це єдиний підрозділ ВПС США, якому доручено навчати іноземних пілотів на F-16, що є частиною його повсякденної місії. Крило навчило понад два десятки країн керувати F-16.

«Вони дуже добре знайомі з тим, як ми проводимо підготовку іноземних військових пілотів», — сказав у вересні генерал-лейтенант Майкл Лоу, керівник Повітряної національної гвардії.

Типовий курс підготовки F-16 триває близько шести місяців. Офіційні особи США зазначили, що українські пілоти навряд чи будуть слідувати стандартній моделі, оскільки курс буде відповідати потребам України захищати небо від російських літаків, безпілотників і ракет.

Очікується, що українські пілоти не почнуть використовувати F-16 у бойових умовах раніше 2024 року. Європейські країни пообіцяли надати Україні вживані F-16. США зобов’язалися навчити деяких пілотів і співробітників технічного обслуговування, щоб доповнити коаліцію країн, які працюють над наданням Україні цих винищувачів.