17 Травня, 2024

Майка Джонсона обрано спікером Палати представників: його позиція щодо України

Член палати представників Майк Джонсон, республіканець від штату Луїзіана, у середу, 25 жовтня 2023 року, був обраний спікером Палати — він набрав 220 голосів з 2017, потрібних для такого рішення.

Як пише The Hill, він вступить на посаду у розпал численних міжнародних криз. У Республіканській партії Палати представників стався розкол з приводу допомоги Україні, що робить ухвалення деяких нещодавніх законопроєктів важким завданням для проходження у нижній палаті.

Джонсон у минулому чинив певний опір збільшенню фінансування України. Він зробив рішучу заяву на підтримку України у її зусиллях дати відсіч Росії після вторгнення у лютому 2022 року.

«Ми повинні ввести виснажливі санкції проти економічних інтересів Росії, — сказав Джонсон у заяві тоді. — Ми маємо повернутися до сталого американського виробництва енергії, щоб забезпечити більшу стабільність та безпеку тут і для наших європейських союзників. Ми маємо виключити Росію з глобальної торгівлі та міжнародних інститутів. Хоча найкращий час для цих дій минув, ми маємо діяти рішуче. Молитви Америки залишаються з українським народом».

У квітні 2022 року він проголосував за Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні 2022 року, метою якого було полегшити для США процес відправлення військової допомоги Україні. Пізніше законопроєкт підписав президент Байден і документ став законом.

Однак останнім часом Джонсон зайняв скептичну позицію щодо допомоги Україні. Він проголосував проти двох різних законопроєктів про асигнування, які передбачали допомогу Україні у 2022 році і лише минулого місяця.

«Американські платники податків минулого року направили Україні допомогу на суму понад 100 мільярдів доларів, — заявив Джонсон у лютневому пості на X. — Вони заслуговують на те, щоб знати, чи є український уряд повністю відвертим і прозорим щодо використання цієї величезної суми ресурсів платників податків».

Проте вже після обрання у Bloomberg зазначили, що Джонсон відкритий до переговорів щодо запиту Байдена про допомогу Україні.