18 Травня, 2024

«Не наша війна»: Словаччина припиняє постачання зброї в Україну

Словаччина донині була рішучою союзницею Києва після початку повномасштабного вторгнення Росії, передавала зброю та відкривала свої кордони для біженців, які тікають від війни, нагадує Euronews.

Новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо оголосив у четвер, що припинить постачання зброї в Україну, обмеживши підтримку «гуманітарною та цивільною допомогою».

«Ми розглядаємо допомогу Україні виключно як гуманітарну та цивільну допомогу, і ми більше не будемо постачати Україні зброю», — заявив Фіцо наступного дня після свого призначення головою коаліційного уряду, до складу якого входить проросійська ультраправа партія.

«Війна в Україні — не наша, ми не маємо до неї відношення», — додав він.

На його думку, «негайне припинення військових дій є найкращим рішенням для України. ЄС повинен перетворитися з постачальника зброї на миротворця. Краще нехай вони 10 років домовляються про мир, ніж 10 років вбивають один одного без жодних висновків».

У Кремлі миттєво відреагували на цю заяву, применшивши її важливість.

«Частка Словаччини в постачаннях зброї [Києву] справді була не такою великою, і тому це навряд чи вплине на весь процес», — заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, перш ніж знову звинуватити США в розпалюванні конфлікту через допомогу Україні.

Під час своїх заяв євродепутатам Фіцо також оголосив, що не підтримуватиме нові санкції проти Росії, «поки ми не проаналізуємо їхній вплив на Словаччину».

«Якщо такі санкції завдадуть нам шкоди, як у випадку з більшістю санкцій, я не бачу причин їх підтримувати», — наполягав він.