Україна відремонтувала пошкоджені ракети з США та використовує їх для ППО

Україна відремонтувала пошкоджені ракети з США та використовує їх для ППО

Оскільки зима на порозі, Київ імпровізує з засобами протиповітряної оборони, щоб збільшити свої можливості та пройти через очікуваний натиск російських ракет і безпілотників. Високопоставлений український посадовець сказав, що це пов’язано зі зміною основної посадової інструкції ракети американського виробництва, пише Business Insider.

У нещодавньому інтерв’ю Financial Times чиновник сказав, що Київ використовує надані США ракети класу «повітря-повітря» AIM-9, які, як повідомляється, «вийшли з ладу» — у ролі «земля-повітря», надаючи ракетам своєрідне друге життя.

«Ми їх поремонтували, — сказав виданню чиновник. — Ми знайшли спосіб запускати їх із землі. Це своєрідна саморобна протиповітряна оборона».

Він додав, що ця зброя допоможе «пережити нам зиму», під час якої очікується, що Росія завдаватиме ударів безпілотниками та ракетами по енергетичній мережі та цивільній інфраструктурі України, особливо враховуючи те, що Москва прагне збільшити своє внутрішнє виробництво та постачання безпілотників.

Хоча український чиновник не надав додаткових подробиць про цей процес, його опис відповідає роботі програми Пентагону під назвою «FrankenSAM» — відсилання до роману «Франкенштейн» і абревіатура для ракети «земля-повітря» або SAM. Ця ініціатива передбачає створення нової ракетної системи, яка складається з частин, наданих країнами-союзниками та партнерами з усього світу.

Раніше цього місяця високопоставлений чиновник оборони США повідомив Associated Press, що програма розпочалася кілька місяців тому, з часом розширювалася та використовувалася для зміцнення мережі протиповітряної оборони України.