14 Травня, 2024

Більшість росіян проти припинення війни, якщо окуповані землі повернуться Україні

Згідно з нещодавнім опитуванням, більшість росіян не підтримали б припинення війни в Україні, якби це означало відмову від тимчасово окупованих територій, пише Yahoo.

Московський Левада-Центр виявив, що лише 34% росіян підтримали б Володимира Путіна, якби він припинив вторгнення та повернув Україні тимчасово окуповані території. Проте 70% респондентів підтримали б припинення війни без цієї умови.

Соціологи Левада-Центру розділили респондентів на дві групи й поставили запитання двома способами. Основною причиною початку війни респонденти назвали «захист жителів Донбасу». На запитання, чи підтримують вони особисто дії російських військових у країні, 76% висловили схвалення — ця тенденція залишалася відносно стабільною протягом останнього року.

Що стосується продовження війни чи початку мирних переговорів, то 56% опитаних виступають за початок мирних переговорів. Це більше ніж 51%, зафіксований у вересневому опитуванні.

Якби у респондентів була можливість повернутися в минуле і вплинути на рішення про початок повномасштабної війни, 41% відповіли, що скасували б таке рішення. Приблизно стільки ж (43%) підтримали б.

Молодші респонденти віком від 18 до 24 років частіше хотіли б переговорів про припинення війни — 69%. Тим часом москвичі висловлювали менший ентузіазм щодо мирних переговорів, їх підтримали лише 38%.

46% опитаних передбачили, що війна триватиме ще рік, тоді як 23% очікують, що вона триватиме ще від шести місяців до року.

Оцінка того, чи підтримують росіяни війну чи ні, є складним питанням. Кремлем неодноразово стверджувалося, що якби Росія не напала на Україну, Київ або Захід завдали б удару першими — прості росіяни постійно повторюють цю фразу.