15 Травня, 2024

«Світ швидко звикає до успіхів»: Зеленський прокоментував критику Заходу щодо прогресу у війні

Напади України на російський флот у Чорному морі підірвали військові зусилля Москви, заявив у вівторок президент Володимир Зеленський, який прагне згуртувати війська на тлі того, що зовнішній світ очікує миттєвих успіхів. Про це пише Reuters.

Незважаючи на виснажливий багатомісячний контрнаступ, величезна лінія фронту на сході та півдні України мало зрушилася за останній рік, що викликало критику та нетерпіння серед деяких західних союзників України.

«Сучасний світ так влаштований, що звикає надто швидко до успіхів. Коли почалася повномасштабна агресія, багато хто у світі очікував, що Україна не вистоїть, — сказав Зеленський у своєму нічному відеозверненні. — Слава кожному нашому воїну! Слава усім, хто не відступає, не вигорів, хто вірить в Україну так само, як 24 лютого, і так само б’ється заради України, хто дбає про Україну».

Повномасштабна війна, яку Росія розпочала 24 лютого 2022 року, триває вже 20-й місяць і кінця їй не видно. Російські війська готуються до нових атак на різних ділянках фронту і несуть великі втрати.

Зеленський заявив, що ЗСУ вдалося зменшити військову силу Москви в Чорному морі, що, за його словами, за більшої підтримки з боку союзників Києва може призвести до остаточної перемоги України над Росією. Посилення атак українських безпілотників з повітря та моря на російські військові цілі призвело до пошкодження судно- та військово-морських ремонтних заводів у порту Севастополя та інших цілей.

Москва використовує свій флот у Чорному морі для нанесення дальніх ударів по Україні. Але для президента Путіна води, які сполучаються із Середземним морем, також є важливим плацдармом для проекції влади на Близький Схід, Європу та Захід.

Повний розмір шкоди, яку Україна завдала Чорноморському флоту Росії за останні місяці, залишається незрозумілим.

«Успіх України в битві за Чорне море — це те, що буде в підручниках історії, хоч і не так часто обговорюється зараз», — сказав Зеленський.