15 Травня, 2024

Республіканці закликали Байдена надати Україні ATACMS великої дальності

Група провідних конгресменів і сенаторів-республіканців закликала президента Джо Байдена відправити в Україну ракети ATACMS далекого радіуса дії. Це демонстрація підтримки Києва серед законодавців США, попри опір деяких консерваторів збільшенню допомоги. Про це пише Censor.net із посиланням на Reuters.

Відповідний лист 1 листопада надіслали провідні республіканці з комітетів Конгресу з міжнародних відносин і збройних сил. Вони заявили, що вітають надання Україні армійських тактичних ракетних систем обмеженої дальності (ATACMS) адміністрацією Байдена. Але вони просять надіслати систему більшого радіуса дії.

«Потреба України в можливостях глибокого удару залишається актуальною, особливо для далекого ураження цілей по всьому Криму», — написали конгресмени Майкл МакКол і Майк Роджерс, а також сенатори Джеймс Ріш і Роджер Уікер.

МакКол очолює Комітет із закордонних справ Палати представників, Роджерс — голова Комітету Палати представників у справах збройних сил, Ріш — головний республіканець у Комітеті Сенату з міжнародних відносин, а Вікер — головний республіканець у Комітеті Сенату у справах збройних сил.

У листі зазначається, що Україна подала запит на системи ATACMS великої дальності та продемонструвала здатність відповідально їх використовувати, а від Росії не було ескалації після їх використання.

«Очевидно, вам пора завершувати роботу над ATACMS, — написали республіканці. — Ціна нездатності зробити це не тільки загрожує ситуації глухого кута на полі бою та подальшому продовженню цієї війни, але також загрожує подальшою глобальною нестабільністю, оскільки наші противники проводять операції впливу по всьому світу».