15 Травня, 2024

«Війна з Росією зайшла в глухий кут»: Залужний дав інтерв’ю The Economist

Війна Росії з Україною повністю загрузла в окопах, а перспектива тривалої війни дає перевагу Володимиру Путіну та Росії, заявив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю The Economist, опублікованому в середу ввечері. Про це пише Politico.

За п’ять місяців, відколи Україна розпочала довгоочікуваний контрнаступ, ЗСУ просунулися на 17 кілометрів через добре укріплені та заміновані рубежі російської оборони. Контрнаступ розчарував деяких українських партнерів, окремі з яких тепер вимагають припинення військової допомоги. Однак, за словами Залужного, саме обережне надання Заходом зброї Україні дозволило росіянам мобілізувати тисячі людей і зміцнити позиції на тимчасово окупованих територіях Україні.

«Глибокого і красивого прориву, швидше за все, не буде», — сказав командир. Західного постачання зброї було достатньо, щоб Україна вистояла, але недостатньо, щоб вона перемогла. Втім, Залужний не скаржиться: «Вони нам нічого не зобов’язані давати, і ми вдячні за те, що маємо, але я просто констатую факти».

Залужний визнав помилковою свою колишню думку, що Росія припинить повномасштабне вторгнення після того, як вона втратила понад 150 000 солдатів убитими на полі бою. Він сказав, що Кремль — з величезними людськими та економічними ресурсами — ставиться до своїх солдатів як до дешевих ресурсів, посилаючи їх гинути під час фронтальних атак проти артилерії, безпілотників і танків.

Відсутність прориву викликала деяку втому від України серед багатьох її раніше сильних прихильників, сказав Залужний. У США республіканці блокують будь-яку подальшу допомогу Україні, поки президент Джо Байден і президент України Володимир Зеленський не покажуть їм чітку стратегію перемоги у війні.

Однак у Залужного є стратегія. Ключем до можливого виходу України з поточної позиційної війни, на його думку, є: отримання переваги в повітрі; прорив мінних загороджень вглиб; підвищення ефективності контрбатарейної боротьби; створення та підготовка необхідних резервів; і нарощення засобів електронної боротьби.

Підсумовуючи, Залужний сказав, що поєднання старих методів війни з перевагою в технологічній війні може дозволити Україні воювати, виходячи зі своїх сильних сторін: гнучкості та спритності.