15 Травня, 2024

Росіяни поширюють діпфейк із Залужним, який нібито закликає до держперевороту

Російські ресурси поширюють фейкове звернення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, пише Obozrevatel.

У ньому генерал нібито критикує президента Володимира Зеленського, закликає українців протестувати на площах міст і закликає військових не виконувати «злочинні накази» командування.

Насправді це відео є діпфейком. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.

«Звернення Залужного ворог створив і поширив у TikTok, X (Twitter) і Telegram. Головнокомандувач ЗСУ не звертався до українців і не закликав до військового перевороту в країні (на відео він нібито каже, що до влади мають прийти військові). Цим та подібними фейками росіяни намагаються посіяти паніку серед українського населення та створити в суспільстві думку про розкол влади та військових.

Про те, що Росія почне розповсюджувати інформацію про розкол між Президентом і вищим військовим керівництвом, Центр попереджав у прогнозі від 07.11.2023», — зазначили в Центрі протидії дезінформації.