Адміністрація Байдена закликала Конгрес підтримати допомогу Україні на $11,8 млрд

Адміністрація Байдена закликала Конгрес підтримати допомогу Україні на $11,8 млрд

Сьогодні Голова департаменту фінансів Джанет Йеллен, Голова департаменту оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен і адміністратор USAID Саманта Пауер надіслали листа до Конгресу із закликом схвалити запит адміністрації Байдена на надання 11,8 мільярда доларів прямої бюджетної підтримки України.

Ці кошти можуть бути виділені в рамках додаткового пакета національної безпеки Президента, який включає військову, безпекову, економічну та гуманітарну допомогу, спрямовану на збереження інтересів національної безпеки США в час глобальних викликів.

Адміністрація підкреслює, що пряма бюджетна підтримка України пов’язана з її успіхом на полі бою в протистоянні незаконному вторгненню Росії, завдяки підтримці функціонування уряду та економіки та наданні Україні можливості зосередити свої ресурси на захисті. Це фінансування забезпечується безпрецедентним рівнем надійного контролю та прозорості, а також значною бюджетною підтримкою з боку Європейського Союзу, інших партнерів G7 та Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Автори звернення роз’яснюють, наскільки важливою є пряма бюджетна підтримка для здатності України захистити себе. Зокрема:

  • фінансова підтримка України нерозривно пов’язана із її успіхом на полі бою;
  • без адекватної та своєчасної прямої бюджетної підтримки Україна не зможе захистити себе та запобігти подальшому посяганню Росії на країни НАТО;
  • запит є мінімальною сумою, необхідною для покриття базових потреб України, після врахування іншої можливої міжнародної підтримки;
  • пряма бюджетна підтримка України забезпечується безпрецедентним рівнем жорсткого нагляду та прозорості (це питання величезної важливості для Конгресу та адміністрації) та залежатиме від проведення Україною необхідних реформ.

«Успіх України продемонструє рішучість Сполучених Штатів та їхніх партнерів захищати територіальний суверенітет та основні свободи демократичних країн від авторитарної агресії. Це також створить нові економічні можливості для народу України та її партнерів, які підтримують її проти насильницького вторгнення Росії», — йдеться у зверненні.