Єврокомісія офіційно рекомендує почати перемовини щодо вступу України до ЄС

Єврокомісія офіційно рекомендує почати перемовини щодо вступу України до ЄС

Європейська комісія заявила, що лідери Європейського Союзу повинні дозволити розпочати офіційні переговори щодо приєднання України та Молдови до блоку, коли обидві країни завершать необхідні реформи, пише Euronews.

«У світлі результатів, досягнутих Україною та Молдовою, а також поточних зусиль щодо реформ, Комісія рекомендувала Раді розпочати переговори про вступ з обома країнами», — оголосив виконавчий орган ЄС, оприлюднивши довгоочікувану оцінку прогресу країн-кандидатів щодо членства.

Відповідно до цієї рекомендації лідери ЄС можуть підтримати відкриття переговорів про вступ України та Молдови під час наступного саміту Європейської ради в середині грудня: рішення, яке потребує одноголосного схвалення всіх 27 країн-членів.

Це перший випадок, коли Європейська комісія дала зелене світло офіційним переговорам про вступ до того, як країна повністю виконала всі попередні умови, але тривала війна Росії проти України додала відчуття терміновості традиційно повільному процесу затвердження нових членів ЄС.

За словами Комісії, технічна робота може розпочатися «негайно», як тільки лідери ЄС схвалять переговори, щоб рамки переговорів — дорожню карту для них — можна було швидко ухвалити, щойно Україна та Молдова завершать реформи. Комісія заявляє, що готова звітувати про прогрес у завершенні цих реформ до березня наступного року.

Президент України Володимир Зеленський назвав це рішення «історичним кроком, який відкриває шлях до сильнішого ЄС, членом якого є Україна».