14 Травня, 2024

Український зерновий коридор працює попри атаку РФ на судно, яка вбила людину

Альтернативний чорноморський експортний коридор України працює, попри нещодавню атаку Росії на цивільне судно, заявив у четвер віцепрем’єр-міністр Олександр Кубраков. Про це повідомляє Reuters.

Українські офіційні особи заявили, що в середу російська ракета пошкодила цивільне судно під прапором Ліберії, яке заходило в чорноморський порт в Одеській області, вбивши одну людину та поранивши ще чотирьох. Судно мало транспортувати залізну руду до Китаю. Загиблий — лоцман 1-го класу 43-річний Сергій Сурін, який виконував свою роботу.

«#УкраїнськийКоридор: рух суден продовжується як в порти Великої Одеси (область), так і з них», — повідомив Кубраков у соцмережі Х.

За його словами, шість суден із 231 тисячею тонн сільськогосподарської продукції на борту вийшли з портів Одеської області та прямують у бік протоки Босфор у Туреччині.

«П’ять суден очікують входу в порти для завантаження. Рух #УкраїнськимКоридором продовжувався, попри систематичні атаки Росії на портову інфраструктуру», — додав Кубраков.

У серпні Україна запустила «гуманітарний коридор» для кораблів, що прямують на ринки Африки та Азії, щоб спробувати обійти російську блокаду в Чорному морі морського експорту. Пізніше високопоставлений аграрний чиновник сказав, що маршрут, який пролягає вздовж південно-західного узбережжя Чорного моря України, до румунських територіальних вод і далі до Туреччини, також використовуватиметься для перевезень зерна.

Кубраков зазначив, що з початку роботи коридору в серпні 91 судно експортувало 3,3 мільйона метричних тонн сільськогосподарської та металопродукції. Завдяки новому коридору експорт українського зерна в жовтні зріс на 15% до 4,8 млн метричних тонн.