17 Травня, 2024

Поточний наступ Росії націлений на ослаблення допомоги Україні від Заходу: ISW

Розвідка США оцінила, що російські наступальні операції на сході України восени 2023 року та протягом поточної зими спрямовані на послаблення підтримки України Заходом замість досягнення будь-яких негайних оперативних цілей. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), передає Ukrinform.

Російські війська регулярно проводять військові операції в Україні, спрямовані на формування поведінки Заходу замість досягнення оперативних цілей на полі бою.

На думку аналітиків, Росія, схоже, вірить, що військовий «тупик» протягом зими вичерпає підтримку Заходу для України та дасть російським силам перевагу, попри великі втрати РФ та постійну нестачу персоналу, боєприпасів та обладнання.

Згідно з оцінками ISW, російські війська намагалися відновити ініціативу в зоні бойових дій в Україні принаймні з середини листопада 2023 року і зараз, ймовірно, розпочали наступальні операції на кількох ділянках фронту в період найскладнішої погоди, намагаючись перехопити та утримати ініціативу.

Рішення російського військового командування розпочати наступальні дії восени 2023 року, можливо, було опортуністичною реакцією на гадане коливання підтримки Заходом України. Посилення дискусій Заходу щодо продовження допомоги Україні після відносно успішних російських оборонних операцій у Запорізькій області було передбачуваним і, можливо, було врахованим в розрахунках російського командування.

Кремль організовує тривалі інформаційні операції, спрямовані на стримування допомоги Заходу Україні у сфері безпеки, і російське командування, можливо, визначило, що ці інформаційні операції приносять все більшу віддачу і що зусилля російських військових перехопити ініціативу можуть спровокувати подальші дебати Заходу щодо допомоги Україні, зазначає ISW.