15 Травня, 2024

РФ звинувачує Україну у збитті літака, де нібито були військовополонені українці

Міністерство оборони Росії звинуватило Україну в середу у збитті військового літака, який нібито перевозив українських військовополонених, над Бєлгородською областю на заході РФ, внаслідок чого загинули всі, хто був на борту. Про це пише CBS News.

Твердження про те, як саме був збитий літак ІЛ-76, не вдалося підтвердити незалежно. Російське міністерство заявило, що російські радіолокаційні системи нібито виявили запуск двох українських ракет, які вразили літак.

Українські чиновники застерегли від розповсюдження неперевіреної інформації, а Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими країни заявив, що «противник активно проводить інформаційні спецоперації проти України, спрямовані на дестабілізацію українського суспільства».

У заяві, опублікованій пізніше в середу, Збройні сили України не згадували конкретно авіакатастрофу в Бєлгороді, але зазначили про нещодавню «інтенсивність обстрілів» у регіоні, що вони назвали прямою відповіддю на «збільшення кількості російських військово-транспортних літаків, які нещодавно прямували до аеродрому Бєлгород», які були пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням ракетних ударів Росії, що тривають на сході України.

Українські військові заявили, що «продовжуватимуть вживати заходів щодо знищення засобів доставки, і контролю над повітряним простором для знищення терористичної загрози», яку представляє Росія.

Міністерство оборони Росії повідомило, що літак перевозив українських військовополонених з підмосковного Чкаловського до Білгорода, нібито для обміну полоненими. Російське державне агентство РИА Новости повідомило, що в літаку перебувало 65 військовополонених, а також шість членів екіпажу та троє людей супроводу.

Офіційний представник США повідомив, що наразі немає ознак того, що ракета, випущена з України, влучила в літак, і що залишається незрозумілим, чи були українці на борту літака.