13 Травня, 2024

Московський суд відправив терориста Гіркіна у колонію за екстремізм

Відомого російського націоналіста Ігоря Гіркіна «Стрєлкова» московський суд засудив 25 січня за підбурювання до екстремізму до чотирьох років ув’язнення. Гіркін, який відкинув звинувачення, різко засуджував президента Володимира Путіна за неефективне ведення війни проти України, нагадує WION.

Він також активно сприяв розпалюванню конфлікту, який переріс у війну на Донбасі у 2014 році, а у 2022 році Гіркін був визнаний Гаагою винним разом із Сергієм Дубінським та Леонідом Харченком у збитті літака MH17 над Донбасом 17 червня 2014 року, у результаті чого загинули 298 осіб.

Мосміськсуд визнав Гіркіна винним у «публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності», а також додав, що 53-річний чоловік відбуватиме покарання у вигляді позбавлення волі в колонії загального режиму.

Гіркіна заарештували у 2023 році за звинуваченням в «екстремізмі» після місяців його публічних заяв про російські війська.

Він також засуджував російського президента Володимира Путіна за недостатньо агресивні дії проти України. Назвавши Путіна «старим ідіотом», у своїх дописах він казав, що «країна не виживе ще шість років цієї боягузливої посередності при владі».

Перебуваючи у в’язниці, він дав інтерв’ю російським ЗМІ, де заявив, що країна «увійшла в період гострої нестабільності» і зіткнеться з «неминучою катастрофою».