Україна веде перемовини з Європою щодо повернення біженців додому

Україна веде перемовини з Європою щодо повернення біженців додому

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Україна веде активні переговори з ЄС щодо повернення українських біженців, але Київ не має на увазі скорочення допомоги їм, пише Ukrainska Pravda.

Про це Стефанішина розповіла у відповідь на запитання Радіо Свобода під час візиту до Брюсселя. Міністр заявила, що між Україною та ЄС «тривають дискусії» про те, як «розглядати питання українців у майбутньому і як обговорювати питання повернення українців».

«Це надзвичайно складна тема для обговорення. І тут не можна використовувати заклики. Це не є прямою позицією України, що українці повинні повертатися, і, як наслідок, що допомога їм повинна бути зменшена — абсолютно ні. Це постійна дискусія», — сказала міністр.

Стефанішина зазначила, що українська влада принципово підтримує ідею, що біженці в Європейському Союзі «повинні мати право на тимчасовий захист», навіть якщо бойові дії припиняться.

«Інше питання — фінансові виплати, адже мова йде про досить тривалий час. На жаль, війна все ще триває. Вона триває вже майже два роки, тому це значний рубіж для держав. Тому нам потрібно визначити, які фінансові та соціальні гарантії мають громадяни в кожній країні», — пояснила пані Стефанишина.

«Однак це не радикальна комунікація, і вона не є негативною. Цей діалог триває, як це було і від початку війни», — зазначила вона.