15 Травня, 2024

Комітет Сенату США схвалив закон щодо конфіскації активів РФ на користь України

Комітет Сенату США в середу схвалив закон, який допоможе Сполученим Штатам конфіскувати російські активи та передати їх Україні для відновлення після руйнацій вже майже дворічної повномасштабної війни, пише Reuters.

Комітет із закордонних справ Сенату проголосував 20-1 за безпрецедентний «Закон про відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців».

Якби він пройшов через Сенат та Палату представників і був би підписаний президентом Джо Байденом, цей акт, як очікується, відкрив би шлях для першого в історії Вашингтона арешту активів центрального банку країни, з якою він не веде війну.

Сенатор Бен Кардін, голова комітету Демократичної партії із закордонних справ, був оптимістичним щодо того, що законопроєкт стане законом, зазначивши, що він має широку підтримку як з боку демократів, так і республіканців у Сенаті та Палаті представників, а також з боку адміністрації Байдена.

Комітет із закордонних справ Палати представників прийняв аналогічний законопроєкт, також за підтримки переважної більшості обох партій. Кардін сказав, що очікує, що Сенат, більшість у якому мають демократи, і Палата представників, у якій більшість республіканці, зможуть вирішити розбіжності між двома законопроєктами.

ЄС, США, Японія та Канада заморозили близько 300 мільярдів доларів активів російського центрального банку у 2022 році, коли Росія повномасштабно вторглася в Україну. Лише приблизно від 5 до 6 мільярдів доларів зберігається в Сполучених Штатах. Більша частина зберігається в Європі, у центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії.

«Це має на меті стати великим ударом. Це новий спосіб нападу на країну, яка не поводитися належним чином», — сказав сенатор-республіканець Джим Ріш перед голосуванням.