15 Травня, 2024

Американські студенти розробили проєкти відбудови Бучі та Ізюма

Деякі студенти американських університетів витратили останній семестр на створення пропозицій щодо відновлення українських міст, зруйнованих російською війною, пише Share America.

Це студенти та аспіранти, які вивчають містобудування, архітектуру та екологічний дизайн в Університеті Пенсильванії (Penn) та Університеті Вірджинії (UVA). Завдяки партнерству, організованому Дипломатичною лабораторією Державного департаменту США, студенти та їхні викладачі об’єдналися з експертами із зовнішньої політики кафедри, щоб запропонувати нові шляхи допомоги містам Буча та Ізюм. Студенти працювали без комп’ютерних картографічних можливостей і лише з обмеженими даними про традиційну інфраструктуру міст, значна частина якої була зруйнована Росією.

«Дивлячись на Бучу, ми дуже поважали й усвідомлювали нашу чужину, — каже Дельфіна Вілдосола, студентка урбаністики з Penn. — Ми не могли вийти на вулицю та поговорити з людьми — тому, працюючи зі студією, ми усвідомлювали те, чого не знали».

Тим часом в UVA клас, до якого входять студенти та аспіранти з кількох спеціальностей, щойно взявся за план відбудови міста Ізюм. Наприклад, Гайді Еган Хан, яка вивчає екологічне планування, намагається вирішити, як зробити там місцеву відновлювану енергію та чисту воду, навіть у разі триваючої війни.

Заняття з відбудови Ізюма було «однією з найскладніших речей, які я коли-небудь проводила», — каже професор Сюзанна Мума, завідувач кафедри міського та екологічного планування UVA. На завершення семестру вона озирнулася назад: «Ми всі навчалися разом. Це був неймовірний досвід за короткий проміжок часу».

Кожному класу було доручено розробити комплексну пропозицію щодо відновлення міста, зруйнованого російською війною. Їхні пропозиції спрямовані на те, щоб допомогти українцям відновити те, що можливо в короткостроковій перспективі та більш повно в довгостроковій.

Учні обох університетів прагнули зберегти українську ідентичність та історію, якомога більше консультуючись з представниками української міської влади щодо історичних місць. Те, що українські міста будуть робити з цими пропозиціями, повністю залежить від них, кажуть у Держдепартаменті.