14 Травня, 2024

Без повернення територій: США розробляють стратегію допомоги Україні на 2024 рік

Після минулорічного невдалого контрнаступу в Україні, адміністрація Байдена складає нову стратегію, яка зменшить наголос на відвойовуванні території та зосередиться на допомозі Україні відбити нові наступи Росії, одночасно рухаючись до довгострокової мети посилення її бойових сил та економіки. Про це пише Washington Post.

Ідея зараз полягає в тому, щоб позиціонувати Україну так, щоб вона поки що утримувала свої позиції на полі бою, але «перевести їх на іншу траєкторію, щоб стати набагато сильнішими до кінця 2024 року… і вивести їх на більш стійкий шлях», — сказав високопоставлений чиновник виданню на умовах анонімності.

Планування США є частиною багатосторонніх зусиль майже трьох десятків країн, які підтримують Україну, щоб пообіцяти довгострокову безпеку та економічну допомогу. Кожна з них готує документ із викладенням своїх конкретних зобов’язань на майбутнє до десятиліття. Британія оприлюднила свою 10-річну угоду з Україною минулого тижня, підписану прем’єр-міністром Ріші Сунаком і президентом України Володимиром Зеленським у Києві. Очікується, що наступною буде Франція.

Але успіх стратегії майже повністю залежить від США, найбільшого донора грошей і обладнання для України та координатора багатосторонніх зусиль. Цієї весни адміністрація сподівається оприлюднити власне 10-річне зобов’язання, яке зараз збирає Державний департамент з погодження Білого дому — за умови, що запит президента Байдена на додаткове фінансування Україні в розмірі 61 мільярда доларів буде схвалено непокірним Конгресом.

За словами офіційних осіб США, американський документ гарантуватиме підтримку короткотермінових військових операцій, а також розбудову української армії майбутнього, здатної стримувати російську агресію. Він включатиме програми, які допоможуть захистити, відновити та розширити промислову та експортну базу України, а також допоможуть країні з політичними реформами.

Зеленський наполягає, що Україна залишається в наступі. Плани на 2024 рік — це «не лише оборона, — сказав він у нещодавньому відеозверненні. — Ми хочемо, щоб наша країна зберегла ініціативу, а не ворог». Але американські політики, які зустрічалися з ним приватно, кажуть, що Зеленський має сумніви щодо того, наскільки амбітним він буде без ясності щодо допомоги США.

План від США також включає додаткову протиповітряну оборону, щоб створити захисні «бульбашки» навколо українських міст та дозволити відновитися ключовим частинам економіки та експорту. Але питання зброї є дуже гострим.

«Яку б стратегію ви не використовували, вам потрібна вся зброя, яку тільки можете придумати, — сказав екс-генсекретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. — Ви не можете виграти війну, дотримуючись поступового підходу крок за кроком. Ви повинні здивувати і перемогти свого супротивника».