Україна значно покращила позицію у світовому індексі сприйняття корупції

Україна значно покращила позицію у світовому індексі сприйняття корупції

Україна продемонструвала один із найкращих у світі результатів у боротьбі з корупцією у 2023 році. В оновленому Індексі сприйняття корупції (CPI) країна набрала 3 бали, тепер маючи 36. Це дозволило їй піднятися на 14 позицій — зі 116-го до 104-го зі 180, пише Obozrevatel.

З 2013 року Україна набрала +11 балів та піднялась на 40 позицій.

Про це повідомляє Transparency International Україна (TI). Однак зазначається, що разом з одними з найкращих темпів зростання Україна «стала однією з 17 країн у поточному CPI, які продемонстрували найкращі показники за всю історію».

«Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік. Зараз наша країна посідає 104 місце зі 180 країн», — йдеться у повідомленні.

Як пояснює TI, Індекс вимірює сприйняття корупції лише в державному секторі. Ключовим показником індексу є кількість балів, а не рейтинг — чим вищий бал, тим краще антикорупційна ефективність країни.

Наприклад: 0 балів означає, що корупція фактично замінює державу; 100 балів означає, що корупція майже відсутня.

Рейтинг базується на оцінці експертами корупції в державному секторі. Зокрема, враховано: хабарництво; розкрадання державних коштів; кумівство на державній службі; приватизація державних інституцій; здатність уряду запроваджувати механізми доброчесності; ефективне переслідування корупціонерів; надмірна бюрократія; наявність законів про розкриття фінансової інформації, конфлікт інтересів та доступ до інформації; захист викривачів, журналістів і слідчих.

У 2023 році лідером списку стала Данія, в якої 90 балів. Після Данії Фінляндія (87 балів), Нова Зеландія (85 балів) та Норвегія (84 бали). Найбільші проблеми з корупцією у Сомалі — 11 балів і останнє, 180 місце. Близькими до цієї країни — з результатом 13 балів — є Венесуела; Сирія; Південний Судан.