15 Травня, 2024

Путін їде до Ердогана, щоб говорити про Україну: що про це кажуть у США

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і президент Росії Володимир Путін під час зустрічі в Туреччині обговорять новий механізм експорту українського зерна через Чорне море. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, повідомляє Reuters.

Очікується, що Путін відвідає Туреччину 12 лютого. Це буде перша поїздка російського президента до країни-члена НАТО після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Фідан зазначив, що ведуться роботи з пошуку «нових методів» транспортування українського зерна на світові ринки.

«Попередня зернова угода працювала в рамках певного механізму. Останнім часом було видно, що є можливість працювати з іншим механізмом, і зараз є зусилля, щоб конкретизувати цю можливість», — сказав міністр закордонних справ Туреччини, додавши, що Ердоган порушить це питання під час зустрічі з Путіним.

Фідан зазначив, що деякі кораблі змогли транспортувати українське зерно з Чорного моря і без домовленості з Росією.

Ведант Пател, заступник голови пресслужби Держдепартаменту США, заявив, що у Держдепі вітатимуть контакти Анкари та Москви, якщо це допоможе «припинити зловмисну діяльність РФ».

«Якщо будь-яка держава здатна зіграти значну роль у припиненні певної зловмисної діяльності Росії, ми б, звичайно, це вітали», — сказав Пател.

Нагадаємо, Росія в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської зернової ініціативи в липні 2023 року і відтоді неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру України. Зернова угода була укладена за посередництва ООН і Туреччини, щоб забезпечити безпечне проходження експорту з українських портів.

Україна змогла відкрити назад порти Одеса, Чорноморськ і Південний без залучення третіх сторін, що стало можливим через військові чинники, зокрема атаку на російський десантний корабель у серпні. Станом на грудень 2023 року з портів експортовано понад 7 млн тонн вантажів, майже 5 млн тонн — сільськогосподарська продукція українських аграріїв.