16 Травня, 2024

«Ганебно і небезпечно»: Байден розкритикував Трампа за коментарі щодо Путіна і НАТО

Президент Джо Байден у вівторок розкритикував коментарі колишнього президента Дональда Трампа про те, що той «заохочуватиме» Росію «робити все, що їм заманеться» з країнами-членами НАТО, які є «правопорушниками». Про це пише ABC News.

«Колишній президент подав світу небезпечний і, що є шокуючим, відверто неамериканський сигнал», — сказав Байден у своєму виступі в Білому домі.

Трамп зробив ці коментарі на вихідних, заявивши, що не хоче, щоб США захищали країну НАТО, яка не виділяє достатньо коштів на оборону альянсу.

«Ви не платите рахунки — ви не отримуєте захисту. Це дуже просто, — сказав Трамп на передвиборчому заході в Конвеї, штат Південна Кароліна. — Сотні мільярдів доларів надійшли в НАТО, і тому у них є гроші».

Байден сказав, що між країнами НАТО існує «священне зобов’язання».

«Коли Америка дає слово, це щось означає. Коли ми беремо на себе зобов’язання, ми їх дотримуємося. А НАТО — це священне зобов’язання. Дональд Трамп дивиться на це як на тягар», — сказав Байден.

Байден сказав, що Трамп своїми коментарями «запросив Путіна».

«Це почув увесь світ. Найгірше те, що він це справді мав на увазі, — сказав Байден. — Жоден інший президент у нашій історії ніколи не схилявся перед російським диктатором. Дозвольте мені сказати це якомога чіткіше: я ніколи цього не зроблю. Заради Бога, це тупо, ганебно, небезпечно, не по-американськи!».

Байден зробив ці коментарі під час виступу, де він закликав Палату представників «негайно» проголосувати за законопроєкт про допомогу іноземним державам на суму 95 мільярдів доларів, який Сенат ухвалив у вівторок вранці. Спікер Палати представників Майк Джонсон наполегливо заявив, що він може не виносити законопроєкт Сенату на обговорення чи голосування.