Китай в ООН закликав США припинити постачання зброї Україні

Китай в ООН закликав США припинити постачання зброї Україні

Посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь заявив, що США повинні припинити надсилання зброї Києву, щоб дипломатичні зусилля могли працювати, пише Newsweek.

«Деякі країни повинні негайно припинити підливати масло у вогонь і підривати дипломатичні зусилля міжнародного співтовариства», — сказав Чжан, вказуючи на США, під час розгляду Радою Безпеки ООН теми війни в Україні в понеділок у Нью-Йорку.

Китай офіційно не підтримав війну Росії в Україні, але Пекін надав РФ фінансову допомогу, що дозволило Кремлю створювати зброю та фінансувати майже двохрічну повномасштабну війну й надалі.

Китай закликав до реалізації нової, третьої Мінської угоди. Перша була досягнута між Росією та Україною в 2014 році, потім знову як Мінськ II у 2015 році, обидва рази за допомогою Білорусі.

«На жаль, більшість положень угоди досі не реалізовані, а масштабні конфлікти спалахнули пізніше і були відкладені донині. Це прикро і заслуговує на серйозне осмислення всіма сторонами, — сказав Чжан. — Безпека однієї країни не може бути реалізована за рахунок безпеки інших країн, а регіональна безпека не може бути гарантована посиленням або навіть розширенням військових угруповань. Інтереси безпеки всіх країн рівні між собою».

Крім того, Чжан націлився на НАТО, закликаючи альянс «припинити погрози».

«НАТО має дотримуватися діалогу та консультацій у вирішенні суперечок і загального напрямку політичного врегулювання, замість того, щоб брати участь у тиску, дискредитації та односторонніх санкціях, і тим більше в застосуванні сили. НАТО, зокрема, має прокинутися від міфу про силу та припинити погрожувати та вимагати війни», — сказав Чжан.