16 Травня, 2024

Війна в Україні загрожує збереженню борщу як культурної спадщини: ЮНЕСКО

Серед мирного населення, мови, спадщини, міст, та усього іншого, що знаходиться під загрозою знищення в Україні, є також наш борщ. Сьогодні культова традиційна українська страва стоїть перед загрозою стати втраченою традицією, оскільки війна нищить повсякденне життя та змушує багатьох українців переміщуватися світом та інтегруватися, пише BNN.

Адже «борщ» — це здебільшого спадок, аніж просто страва, яка ризикує бути знищеною. Після внесення української традиції приготування борщу до списку «нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони», ЮНЕСКО працює над захистом мистецтва приготування цієї страви.

У відповідь на кризу ЮНЕСКО вжило заходів для збереження культурної спадщини традиційного українського борщу. Організація визнає цінність цієї освяченої часом кулінарної традиції та ризик, з яким та стикається внаслідок війни та переміщення людей. Борщ — це невід’ємна частина української ідентичності та символ стійкості перед обличчям біди.

Війна в Україні порушила традиційний спосіб життя, включно з кулінарією. Багато українців були змушені покинути свої домівки, забравши з собою багаті культурні знання, які передавалися поколіннями. Сюди входить і традиція приготування борщу, така ж суто українська, як і сам борщ. Оскільки населення розсіяно, передача цих кулінарних традицій зараз під загрозою.

Ініціативи ЮНЕСКО спрямовані на захист і підтримку традиції борщу, гарантуючи, що вона може передаватись майбутнім поколінням, попри поточні виклики. Організація активно працює над підтримкою українських біженців у відновленні життя за кордоном. Частково це передбачає збереження важливих аспектів їхньої культурної спадщини, таких як традиція борщу. Таким чином вони сподіваються зберегти українську ідентичність, зв’язок із минулим і маяк надії на майбутнє.