Україна вивела з ладу вже третину російського Чорноморського флоту

Україна вивела з ладу вже третину російського Чорноморського флоту

Головне управління розвідки при Міноборони України заявило, що в середу в результаті атаки морського безпілотника біля берегів Криму потоплено ще один російський військовий корабель, пише CNN.

Російський десантний корабель «Цезар Куніков» був атакований з безпілотників MAGURA V5, які пробили «критичні отвори» на його лівому борту, після чого корабель почав тонути, повідомила українська військова розвідка в Telegram.

«Під час широкомасштабного вторгнення Україна вивела з ладу третину російського Чорноморського флоту», — повідомили CNN у ЗСУ після потоплення корабля.

Це збігається із заявами України минулого тижня про те, що ЗСУ вивели з ладу вже близько 33% військових кораблів Росії, тобто 24 кораблі та один підводний човен. «Цезар Куніков» став 25-м виведеним з ладу судном за рахунком України.

Обстріл у середу був здійснений спецпідрозділом Group 13 у взаємодії з Силами безпеки і оборони України, йдеться в повідомленні. На нічному кадрі видно, як морський безпілотник мчить до «Кунікова», перш ніж над судном піднімається величезний стовп диму. Кремль відмовився коментувати ситуацію.

Відповідаючи на питання про випадок на прес-конференції в Брюсселі в середу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що «українці змогли завдати великих втрат російському Чорноморському флоту», і що це «велике досягнення, велика перемога українців».

Глава НАТО також зазначив, що те, що Збройні сили України відтіснили російський Чорноморський флот і відкрили коридор, дозволило їм експортувати зерно та інші товари на світовий ринок.

Раніше цього місяця Україна також потопила в Чорному морі російський ракетний корабель «Івановець». Найпомітніший удар по ЧФ РФ був по ракетному крейсеру «Москва» у квітні 2022 року, що змусило Росію змінити спосіб її діяльності поблизу підконтрольних Україні територій.