Чорнобильську зону відчуження перетворять на хаб інновацій та науки

Чорнобильську зону відчуження перетворять на хаб інновацій та науки

Міністр охорони довкілля та природних ресурсів представив Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування основні принципи Стратегії розвитку Зони відчуження до 2032 року, яку нещодавно схвалив Кабінет Міністрів України.

«Донині у нас не було такого стратегічного документа. Він необхідний для дієвих кроків та оновлення законодавства. Ми маємо створити нову історію Чорнобильської зони відчуження. Десятки тисяч гектарів цієї території можуть стати місцем інновацій та екологічного лідерства», — зауважив Руслан Стрілець.

Ключовими цілями Стратегії, згідно з сайтом Міндовкілля, є:

  • Відновлення деокупованої Зони відчуження. Найбільшим викликом є розмінування території, оскільки достеменно не відомо, скільки забруднено мінами.
  • Розвиток наукового потенціалу. У Міндовкіллі зауважують, що Чорнобиль має стати сучасним, новим центром дослідження мирного атома, нових практик і рішень, розвитку наукової та дослідницької інфраструктури. Міндовкілля вже обговорює перспективи розміщення нового обладнання на підприємствах ЧАЕС разом з іноземними колегами та партнерами.
  • Розвиток відновлюваної енергетики. Зона відчуження має потужний потенціал, щоб стати елементом енергетичного центру Європи. Це неодноразово підкреслював президент Володимир Зеленський.

Міндовкілля зазначає, що енергетична незалежність є частиною нашої державної доктрини.

  • Розвиток туристичної інфраструктури. Попри свій закритий статус, Зона відчуження викликає інтерес як українців, так і іноземних гостей.
  • Розбудова Чорнобильського унікального біосферного заповідника. А саме, як повідомляє Міндовкілля, збереження природних комплексів Полісся, унікальних тварин і рослин.

Повідомляється, що Стрілець також мав нагоду презентувати Стратегію розвитку Зони відчуження та продемонструвати наслідки окупації росіянами членам Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни під час їхнього візиту в Чорнобильську зону минулого тижня.